aktualności rynek premiery sport

2016-08-05

Dieta tak, ale z Tesla

Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki[3]. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy[4]. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.

Jedną z popularnych diet jest dieta wegańska, ściśle związana z ogółem diet wegetariańskich, zakładająca odrzucenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Niskotłuszczowa dieta wegańska bardzo korzystnie wpływa na kontrolę cukru, jak i układ krwionośny (m.in. znaczny spadek 'złego' cholesterolu) osób z cukrzycą. Jest skuteczniejsza niż diety zwykle polecane dla takich osób. Zostało to wielokrotnie potwierdzone badaniami klinicznymi.

Dieta człowieka żyjącego przed rewolucją neolityczną, tzn. przed wynalezieniem rolnictwa, składała się głównie z mięsa, ryb, warzyw zielonych, orzechów oraz owadów w różnych proporcjach. Argumentuje się, że dieta niskowęglowodanowa zbliżona jest składem do diety człowieka z epoki prehistorycznej, a więc człowiek jest ewolucyjnie przystosowanydo jej spożywania. Jedna z analiz antropologicznych plemion zbieracko-łowieckich żyjących współcześnie wykazała, że ich diety są bogate w białko (19-35% całkowitej dostarczanej energii) i ubogie w węglowodany (22-40% całkowitej dostarczanej energii)

Dieta niskowęglowodanowa była stosowana jako standardowa metoda leczenia cukrzycy w XIX wieku.

1863 roku William Bating opublikował pracę zatytułowaną Letter on Corpulence Addressed to Public, w której opisuje dietę odchudzającą zakładającą rezygnację ze spożywania pieczywa, masłamlekacukrupiwa oraz ziemniaków.

1967 roku wydana została praca The Doctor's Quick Weight Loss Diet autorstwa dr. Irwina Stillmana opisująca dietę składającą się z niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów, a wysokiej zawartości białek. Dieta Stillmana uważana jest za pierwszą dietę niskowęglowodanową, która zdobyła znaczną popularność w Stanach Zjednoczonych.

1968 roku Jan Kwaśniewski opublikował założenia diety optymalnej, której zalecane proporcje spożywanych ilości białka, tłuszczów i węglowodanów odpowiadają założeniom diety niskowęglowodanowej.

1972 roku dr Robert Atkins wydał książkę Dr Atkins' Diet Revolution, w której opisywał skuteczność diety niskowęglowodanowej, opierając się na doświadczeniach leczenia otyłości u swoich pacjentów w latach 60. Książka szybko zdobyła popularność, jednak spotkała się z miażdżącą krytyką środowisk medycznych. Dieta opisywana przez Atkinsa uznana została za błędną i niebezpieczną, ponieważ ówczesny stan wiedzy medycznej wskazywał, że zwiększone spożycie tłuszczów powoduje liczne zagrożenia zdrowotne.

Samochody - ogłoszenia

Autor: Kila
Źródło: Moto Target

Polecamy z moje4kolka:

Red Bull

PIERWSZE SPORTOWE WYDARZENIE NA STADIONIE NARODOWYM

Abarth - Puchar Abarth 500

Puchar Abarth 500-Selenia Trophy

Skoda

Triumf Skody Fabia S 2000

Abarth Grande Punto S2000

Zwycięstwo Basso dla Abartha

Kia Lotos Cup 2009

Mistrzowie Kia Lotos Cup 2009

Rajd Wielkiej Brytanii

Rajd Wielkiej Brytanii




Marki na skróty:
audi alfa romeo bmw
cadillac chevrolet chrysler
citroen dacia dodge
fiat ford honda
hyundai jaguar jeep
kia lancia land rover
lexus mazda mercedes
mini mitsubishi nissan
opel peugeot porsche
renault saab seat
skoda smart ssangyong
subaru suzuki toyota
volkswagen volvo


Zobacz inne artykuły o marce :

dieta cud tesla

Dieta tak, ale z Tesla

wypożyczalnia samochodów Warszawa

wypożyczalnia samochodów Warszawa

serwis samochodowy

serwis samochodowy